Rotaxtrimming

Oppdatert litt 9.1.20

Å trimme Rotaxmotoren fra BMW F650, eller i mitt tilfelle, Bimota bb1, er en ganske takknemlig oppgave. Det er masse utstyr å få kjøpt, og flere som tilbyr komplette løsninger. Jeg er ikke ute etter noen racermotor, men en mild trimming som kan gi ca 60-65 HK på veiva. Dette vil utgjøre en økning på ca 20%, noe som bør være innenfor rekkevidde uten alt for kompliserte inngrep.

Noe som kompliserer det hele, er at bb1 ramma ikke er av de best konstruerte når det gjelder vibrasjonsdemping. Økede vibrasjoner fra motoren må ikke bli resultatet, da er jeg redd ramma sprekker. Det har skjedd med andre slike sykler.

Leverandører

Den leverandøren jeg har hatt mest kontakt med, er Gottfried Michels i Trier. Jeg var på besøk i hans verksted i 2001, da jeg var i Moseldalen på jobb, og brukte Supermonoen som transport til og fra. Et meget hyggelig besøk hos en kunnskapsrik og gjestfri mann. Han kom på jobb på en lørdag, utelukkende for å vise meg rundt i verkstedet, og inviterte meg med på race helga etter. Jeg fikk da en flott opplevelse på Dahlem Bintz racene, hvor Gottfried gjorde comeback i racing etter mange år uten banekjøring. Gottfried markedsfører seg under navnet Team Pami. Han har komplette trimsett, for 60HK, 65 HK osv. Han gjør også alle mulige jobber på slike motorer, han var også sentral de årene BMW kjørte fabrikkteam i Paris-Dakar. Pami selger Mikuni TMR (tror jeg) forgassere, ferdig bestykket, i tillegg til stempler og sylindere i 100, 102, 103 og 105,5mm. De største sylinderne er produsert for Pami, de mindre er oppborede og Nikasilbehandlede originalsylindere. I tillegg har han selvsagt kamaksler i ulike profiler, ventiler mm. Han har også et mekanisk konstruksjonsbedrift, Ingeniörbüro Michels, hvor de er 3 ansatte, og alle er MC- og racingfrelste.

I USA har vi Ron Wood. Han selger først og fremst Keihin FCR forgassere pluss mange spesialproduserte deler. Han har rimelige trimkammer, de er trolig omslipte originalkammer, siden han selger kun i innbytte. Kvalitet/ytelse sammenlignet med Pamis kammer har jeg ingen ide om.

I tillegg er det mange i USA som trimmer Bombardier (Can-Am) DS650. Dette er en 4-hjuling som bruker så godt som samme motor. 

I Sverige var det Kjell Landgren, aka KK Racing som var den ledende leverandøren. Han var forhandler for Pami, men solgte også masse andre "racing prylar". Fra Kjell har jeg kjøpt mitt 20t fordrev, samt JE stempelet. Kjell er også Mikuni spesialist. En meget hyggelig og serviceinnstilt leverandør, som gjerne leverer til Norge. Hva som nå (2006) har skjedd, vet jeg ikke. Det kan se ut som om hans firma er overtatt av Grevens MC-delar, det er ihvertfall det navnet som nå kommer opp på KK Racings hjemmeside. Disse vet jeg ikke noe om. Kjell er dog fortsatt med i Supermonocupen, og har fortsatt god greie på disse motorene.

I Japan, av alle steder, er det et stort bb1 miljø. Mange bruker den i den japanske supermono serien, og mange kjører trimmede bb1 på gata. Her er det TigCraft Japan som er leverandøren. Jeg får dog ikke svar fra dem mer. Jeg hadde en dialog gående med dem i 2003, men siden har de blitt  borte. Det finnes dog fortsatt en japansk webside, men på email svarer de ikke. De har, så vidt jeg har forstått, en indirekte forbindelse med TigCraft i England, som er en stor leverandør av rammer til supermono i Europa, og som også samarbeidet mye med Pami tidligere, da Rotaxmotoren var førstevalget i supermono-cupen.. Denne forbindelsen består i at Dave Pearce (TigCraft England) hadde Katsuaki Umemoto (TigCraft Japan) som mekaniker når han kjørte race tidligere. De har samarbeidet gjennom mange år, og også solgt hverandres varer tidligere, noe jeg har forstått at de ikke gjør lengre.

Min trimming skal til slutt bestå i:

Større forgassere. I utgangspunktet er det 2x33mm Mikuni CV forgassere. Jeg begynte i 02 eller 03 med å lage til et nytt innsug tilpasset Dell'Orto er laget i dreibenken. For å få montert 2 stk Dell'Orto, har jeg laget meg et dobbelt innsug i aluminium, hvor forgasserne sitter med ca 15 graders vinkel i forhold til senterlinja på sykkelen. Det originale innsuget holder derimot forgasserne parallelt. Et potensielt problem med denne innfestinga, er at de originale forgasserne sitter i et gummi innsug. Det er mulig at et stivt innsug av aluminium vil produsere noen problemer pga vibrasjon, derfor har begge Dell'Ortoene en gummislange som forbinder dem med innsuget. 

Bilde: Mitt opprinnelige opplegg for Dell'Orto

Som vi ser ovenfor, er Keihin og Mikuni forgassere å få kjøpt ferdig oppsatt til denne motoren, derfor må jeg prøve med Dell'Orto. Vel, det er vel ikke helt slik heller. Ferdige forgassersett er ganske dyrt, et Mikunisett fra KK eller Pami kommer fort på 4-5000 kr. Keihin FCR er enda dyrere. Siden mine Dell'Orto er "nesten gratis", er det fristende å prøve dem.

Jeg hadde 2 stk 38mm samt en stk 36mm Dell’Orto liggende. Jeg antar at 2x38mm er litt i største laget, men jeg håpet å få det til å gå. Høsten 06 kjøpte jeg inn et par bruke 36mm fra en tysker som hadde modifisert dem til å passe inn i innsugsgummien på Rotaxmotoren, og laget til noen fester til bb1. Jeg fikk hele oppsettet hans, inkl fester, vaiere og gasshandtak, ferdig dyset for bb1. Forgasserne er utstyrt med blå Keihin FCR trakter, og jeg har i tillegg Unifilter skumfiltre på. Dermed trengte jeg ikke mine egne innsug, og fikk et litt enklere opplegg.

Bilde: 2x36mm forberedt for bb1.

Luftfiltre er Unifilter Uniflow (skumtype). Når den originale luftfilterboksen forsvinner, må jeg lufte veivhusventilasjonen i en oppsamlingstank. Den originale luftfilterboksen holder også hele elektroplata, men den er nå byttet ut med ei mye mindre aluplate.

Bimotaen har underliggende bensintank og ei høytrykk bensinpumpe nede i tanken. Trykket blir i originalutgaven  redusert vha en Y på bensinslangen før forgasserne, slik at mesteparten av bensinen renner tilbake i tanken. Pumpa går kontinuerlig. På Dell'Ortoene prøvde jeg å sette på en forgrening direkte på forgasserne, slik at bensinen som blir til overs renner "tvers i gjennom". Jeg hadde dermed ikke tenkt å bruke noen Y. Imidlertid viste det seg at dette er nødvendig, mine første forsøk viste at flottørventilen i forgasserne ikke tåler trykket, og renner over.

Nå (sommeren 2010) er jeg i ferd med å lage en 5l tank under motoren. Dette for å kunne ha et tett kar under motoren (kåpeunderdel) istedenfor originaltanken. Dette er et krav i RR reglementet.

For å finne et noenlunde OK dyseoppsett uten altfor mye plunder, brukes Dynojet Wideband commander.

Nytt eksosanlegg er på plass. Opprinnelig var det en del av trimmingsprosjektet, men har vel etter hvert blitt av kategorien "ei potte som får plass i hekken". 

Smidd høykomp stempel. Dette er på plass i 100mm utgave, i form av et JE stempel.

Større slagvolum. Rett før jul 2008 fikk jeg produsert en 105mm Nicasilsylinder hos Millenium Technologies. Sammen med et 105mm JE stempel skal denne gi 720cc. Dette Har enda ikke blitt montert, men det er mulig det går inn vinteren 2020.

Lettere svinghjul. Jeg har et ekstra svinghjul som ble invitert inn i dreibenken ved en passende anledning sommeren 09, når jeg allikevel måtte bytte starterclutchen. Jeg er usikker på hvor mye jeg kan ta av, men etter konferanse med Gottfried Michels som sier at han tar av ca 1kg tilsammen på veiv, startkrans, balanseaksel og svinghjul, tok jeg av ca 400g. Man merker ikke så mye på akselrasjonen langs veien, men gearpunktene på RUdskogen ble flyttet litt. For første gang ble det bruk for 5.gear på langsletta, så noe må det hjelpe.

Ingen turtallsperre, eller aller helst en programmerbar utgave. Dette har jeg oppnådd (i 2019) med Ignitech tenninga. Den originale Bimota turtallsperra ble laget som en respons på at enkelte tidlige bb1 ble returnert til forhandlerne med havarert motor. Den er ikke av de beste, det er analog elektronikk som har for stor variasjon fra eksemplar til eksemplar. Derfor fjernet jeg den. Kanskje ikke det lureste, i følge Gottfried, men så lenge jeg holder meg vekk fra racing, er det forhåpentligvis ikke noe problem. Og det gikk bra.


Om dette til sammen vil gi de etterlengtede 60HK, gjenstår å se. 

Større ventiler, andre kammer osv står også på planen. Jeg har fått tak i noen brukte kammer fra Web Cams, både 109 og 109/110 profiler. Dette kommer nok inn før 20-sesongen. Samtidig planlegger jeg å bygge og sette inn en nyoverhalt topp med +1mm større ventiler og såkalt "shim under bucket" løftere.