1973 Monark ISDT

Fredrik har hatt sin Monark  siden 1.mai 2003. Det er en 73 modell, som opprinnelig var en ISDT utgave, utstyrt for den tidens enduroløp med lysutstyr og mulighet for registrering. I tidens løp har sykkelen mistet alt lysutsyr, og framstår nå som en crosser, lett modifisert gjennom 30 år. Den er dog aldri restaurert, lakk osv er originalt (og slitt).

Vi har hatt mye hjelp av Göran Rosén og hans hjemmeside. Deler kjøper vi hos Kjell Berg (Sachs deler) eller Hagstöms Cykel o Motor i Färgelanda i Sverige.

En annen kilde til informasjon er den amerikanske vintagemonark.com.

 

Her ser vi en relativt nybakt Monarkeier i mai 2003. Ganske fornøyd!

Disse syklene ble solgt i Norge, men veldig mange har det aldri vært her i landet. 

Sykkelen har vist seg å være noenlunde konkurransedyktig i 125-klassen i pre-73 cross. Fredrik kom på 7.plass sammenlagt i den klassen i 39-års racet, noe vi er fornøyd med. Det var totalt 14 deltagere i klassen, som kjørte 3 race i løpet av helga.

    

Classic crosstrening på Korperudbanen, Kongsvinger                                           På første trening med ny sykkel

Monarken kan brukes til nesten alt, Den har så langt gått i Enduro (Lierklassikern), cross, langbane og speedway. Bilder finnes i racingseksjonen.

Klar for race anno høsten 2004

Modifikasjoner

Som alle andre racere som er i bruk til det de ble laget for, blir også denne modifisert fortløpende.

Hagon støtdempere. De gamle (av ukjent merke) var helt utslitt. Byttet høsten 2004

Acerbis forskjerm, etter at den på bildene ovenfor sprakk i Linköping høsten 2004. Noen uker (og hopp) senere var det helt slutt, og ny skjerm måtte monteres.

Bakskjermen er ikke original, men jeg vet ikke hvilken type det er.

Mikuni VM26SS forgasser, donert fra en av Siris RD350. Her gjenstår dog litt jobb med å få dysene helt riktige. Dermed har vi tatt vekk den originale chokemekanismen med en hendel på styret.

 

Sachs 1251/6B GP, trimmet fra fabrikk i Sverige til ca 21HK. Nå med Mikuni istedenfor den originale Bing.

Fredrik har ulike utvekslinger for ulike typer race, det finnes 13t og 14t framdrev, som begge kan kjøpes hos Kjell Berg. Bak har han 48t til langbane og 60t til cross.

Trøbbel

Sesongen 2005 fikk en skuffende avslutning for Monarkens del. Den gikk ikke som den skulle i 40-års racet. Når Fredrik tok den opp, viste det seg at en stempelfjær var borte, og stempelet skadet. Toppen var også noe hakkete. Altså måtte det et nytt stempel inn, men det viser seg å være vanskelig å finne. Vi planla også å bytte rådelager, men dette var enda verre når det gjeldt tilgjengelighet. Vi vurderer også å sette inn en ny tenning, da jeg ikke helt stoler på den gamle Motoplat.

Det virker som om delesituasjonen har blitt kraftig forverret bare de siste par årene, det kommer trolig av at folk begynner å få øynene opp for disse syklene, og begynner å bruke og restaurere dem. 

Sommeren 06 kom den seg igjen, med nytt stempel. Kjell Berg hadde stempler på lager! Ofte er det like greit å spørre i Norge som i utlandet. Fredrik kjørte SpeedWeekend både 06 og 07, men 08 sesongen ble ikke Monarken brukt før på Lierklassikern på Heistadmoen. Der ble det mer trøbbel, jeg kjørte den i veterancrossklassen, men den ga opp ånden. Vi vet ikke enda hva som skjedde, jeg får ta den opp i vinter.