Kvenna Mekaniske

Oppdatert 4.01.2020

Vårt eget mekaniske verksted. Her produseres det MCdeler, mest racingorienterte varer. I tillegg lager vi nødvendige verktøy for å ta oss av syklene og motorene.

Navnet Kvenna Mekaniske nevnte jeg selv som en spøk for mange år siden, men våre venner (og barn) har holdt liv i navnet. Begrepet har etter hvert blitt synonymt med det som foregår på hobbyverkstedet i kjelleren. Det blir litt dreiing, litt fresing, litt sveising.

Og mye skruing på familiens sykler..................

             

Utstyr:

Jeg  har en 50-talls Harrison L5, en dreibenk med 4,5" senterhøyde og 40" dreielengde. I noen år hadde jeg også en Galinto HAD CNC dreibenk med 160mm spindelhøyde og 750mm lengde, samt tilgang på en Sajo fresebenk. Begge disse maskinene sto der jeg jobbet før og var veldig gode. Når jeg sluttet der, måtte jeg selge dreibenken (hadde ikke plass hjemme) og kjøpte meg en enkel kinesisk fresebenk. Den oppfylte et viktig krav, nemlig at den få plass hjemme i kjelleren. Var skeptisk siden kinavarer kan være alt fra veldig bra til helt ubrukelige, men denne fresen er brukelig. Ikke suveren, men brukelig, ihvertfall så lenge man ikke har altfor høye krav, og jobber i aluminium

I nesten 20 år hadde jeg en liten Telwin MIG-sveis. Den var billig, men det er også alt man kan si om positivt om den. Den er nå borte, og en Kemppi   MinarcMig 150 med 11 liters Air Liquide gassflaske er kjøpt inn i et spleiselag mellom meg og Even. En helt ny verden åpner seg når det gjelder sveising med denne maskinen, som er liten og lett, og veldig fin å sveise med. Mye penger brukt, men denne maskinen har vi jo i mange år. 

MIGen sveiser riktignok bare "svart jern", så jeg tenkte en stund på  å kjøpe en brukt TIG sveis. Men det viser seg at Hostvedt Sveis (dvs Jørgen) er en snill og flink kar som gjerne hjelper til med småjobber i rustfritt og alu.

Ellers har jeg selvsagt mye handverktøy og måleverktøy av ulike slag.

Prosjekter:

Til Bimotaen har jeg gjort ulike smådeler, f.eks. peilepinne med hals, for å kunne peile olja uten å ta av tank/seteenheten. Videre har jeg laget ei ramme for 2 x 110mm lykter. Disse lyktene er trolig fra en Honda RC30 (japansk utgave) eller NC30. Uansett, de er ikke asymmetriske, men er konstruert for noen virkelig utilgjengelige, Honda-spesifikke pærer. Istedenfor å plundre med å finne leverandør av pærene, valgte jeg å lage adaptere som får vanlige H4 pærer til å passe. Disse adapterne har jeg tegnet i Autocad og fått skjært til på Vannskjæresenteret. Jeg har også tilpasset et par PVM magnesiumhjul. Dette var en ganske stor jobb, siden bakhjulet måtte "speilvendes" for å få kjeden på rette sida. Siste prosjekt er en aluminiumstank. Denne er under utvikling sommeren 2010.

Nytt eksosanlegg som er produsert, i tillegg til innsug for 2x38mm forgassere (som ikke ble brukt). Motoren skal også trimmes litt. I tillegg har jeg laget forhvilerbraketter med pinner og pedaler.

Til Ducatien har jeg laget bremser foruten masse smådeler. Det var det første store prosjektet jeg gjorde når jeg hadde kjøpt meg dreibenk. Ducatiens bremser var opprinnelig Brembo 08 (de vanlige svarte fra 80-tallet) kalipre med 280mm skiver både foran og bak. Nå er det 2 stk P4 30/34 foran (samme type som på 900SS, tidlige 916 osv) med de originale 280mm skivene, og bak en Brembo 05 med hjemmelaget 230mm skive, omtrent samme dimensjon som den originale 1973 750SS hadde. Skiva har et aluminiumsnav og skive av støpejern. Fester til kalipre både foran og bak er frest i dreibenken. Jeg har også laget en svinghjulsavdrager og noen andre verktøy til Ducatien, det viste seg veldig vanskelig å oppdrive det originale spesialverktøyet.

Til Siris RD350YPVS har det blitt et sett adapterplater til bremsekalipperne foran. Den har fått kalipre fra en R6, på originale skiver. Disse adapterne er nok den største og mest kompliserte fresejobben min så langt. Resultatet ble kanskje litt klumpete, men det er bedre å ta i litt på dimensjoneringa, enn å risikere å lage det for tynt. Det hele ble laget i 6082-T6. Hovedproblemet her, er at denne kombinasjonen av gaffelbein og kalipper krever en "negativ offset" på 3.5 mm sideveis, den nye kalipperen må altså 3.5 mm lenger ut enn den gamle. Dette medfører at man må lage det hele av et 40mm tykt emne, dersom man skal ha 15mm gods i begge festene. Se bilde.

Saktegående langbaneracer. Et påbegynt, men ikke avsluttet prosjekt.

Plast og glassfiber. Jeg har gjort noen få MC-relaterte prosjekter som ikke er i metall.

Elektronikk / programvare. Jeg har ett MC-relatert prosjekt som er i denne kategorien.

Verktøy. Ulike hjemmelagde verktøy, hovedsaklig ulike avdragere + løpekatt.

Støtter. Ulike depotstøtter fra Kvenna Mekaniske.