1996 Jawa 884-5

884 er ikke slagvolumet, men en modellbetegnelse. Dette er en ganske moderne speedwaysykkel, en såkalt "ligger". Navnet henspeiler på den nesten liggende sylinderen, som ble vanlig på begynnelsen av 90-tallet.

Jawaen kjøpte jeg for 12000 (billig motorsport!) sommeren 2003, og den er i stadig bruk på trening og race. Jeg bruker den både på korte (speedway) og lange baner (langbaneløp). Sykkelen er ikke utstyrt med gearkasse, så for å variere gearing etter bane og forhold, trenger man noen ulike drev. Jeg har laget en tabell her.

Jeg har skrevet litt om mine erfaringer i speedway så langt. Jeg er fortsatt nybegynner, men vil nok aldri kunne lære å kjøre skikkelig fort.

Den går selvsagt på metanol, og kjøres på Castrol M (eller R), så det lukter godt.

 

Dette bildet viser meg med blå sykkel, i en ganske uvanlig posisjon, jeg ligger faktisk foran en annen kjører :-)

Dette er bilder av min sykkel. Man kan tydelig se den spinkle rammekonstruksjonen, det er ikke så rart at den vrir seg under drift. Disse syklene kjøres med et "trekk", en form for beskyttelsesduk, som på bildet av racet. Jeg antar at den har to hensikter, delvis å holde søle unna luftfilter og forgasser, delvis å gi en egnet plass for reklame for sponsorer. Det siste punktet er ikke noe jeg er så opptatt av.

Historie

Denne sykkelen er ganske urørt av meg, så den kan jeg ikke skrive så mye om. Det eneste jeg har gjort, er vanlig vedlikehold, og bytte av slitte deler. Det mest avanserte jeg har gjort, er å bytte lagre i clutchen, noe som er en ganske enkel oppgave om man bare vet hvordan.

Jeg krasjet ganske hardt i Juni 2005, og kom hjem med en sykkel som var var 5 cm kortere enn vanlig. Jeg regnet med å legge ut ca 3000kr til ny ramme, men fant snart ut at de originale Jawarammene er veldig myke, og dermed enkle å rette med handmakt. Så jeg tok ut styrelagrene og dreide en dor som passet i styrehodet. Denne spente jeg opp i skrustikka og bøyde rammerørene tilbake på plass med handmakt. Så lenge man tar ett og ett rør, er de enkle å rette. Det hele ble målt opp med en lang stållinjal, og vips, var sykkelen klar for ny dyst.

Vinteren 2005/2006 står en motoroverhaling på planen. Jeg tror det er tida nå, det er 3 sesonger siden sist  gang, i følge opplysninger fra tidligere eiere. Jeg har ikke bestemt om jeg skal sette bort hele jobben, eller om jeg skal gjøre det meste sjøl og bare sette bort veivoverhalinga. Uansett bør nok minimum rådelager + stempel byttes.

Spesifikasjon:

Mange bygger sin Jawa speedwaysykkel av deler fra ulike leverandører. Ikke mange kjører med originale Jawa maskiner, hvor alle deler er Jawa. Slik er min satt i sammen akkurat nå, dvs høsten 2005. Dette er omtrent som den var når jeg kjøpte den for 2 år siden, men litt har jeg da gjort.

Ramme

Jawa, rettet på øyemål etter krasj i Juni 2005

Gaffel

Jawa vippegaffel med gummistrikkfjæring og Jawa demper

Forhjul

Jawa 23" med Mitas dekk

Bakhjul

Talon 19" med Mitas dekk

Motor

Jawa 884-5 med ukjent innhold. Jeg vet ikke om det er standard Jawa deler innvendig, eller om den er trimmet/modifisert.

Forgasser

DellOrto 34mm, ombygd (av Jawa) til fallforgasser vha en adapter for flottørkammeret.

Luftfilter

Skumtype, fra australske Unifilter Uniflow

Clutch

NEB

Eksosanlegg

Jawa svanehals med King potte

Sete

Svart Jawa

Trekk

Blått BN

Smøring av primærkjeden

Plasttank fra motorsag under setet, smøresystem fra Antig.