Oppdatert 25.10.2007

Elektronikk

Siden min utdanning egentlig er ingeniør innen reguleringsteknikk og analog elektronikk, bør jeg jo også kunne presentere noen slike prosjekter. Det har ikke blitt mye slikt på hobbybasis de siste 25 årene, ei heller i arbeidslivet hvor jeg stort sett tilbringer dagene som programvareutvikler.

Høsten 2006 jobbet jeg med et sw/hw hobbyprosjekt for MC-bruk. Dette er litt for kort kommet til at jeg kan legge ut noen detaljert dokumentasjon enda, men et sammendrag kommer her:

Bimotaen hadde i utgangspunktet en turtallsperre som ikke var så mye å skryte av. Den kuttet på for lavt turtall etter min smak. Dessuten kunne jeg tenke meg noen racingsinspirerte instrumenter. Derfor tenkte jeg, inspirert av en kamerat/kollega med atskillig bedre greie på slikt, ut et konsept for en kombinert enhet som fyller disse funksjonene:

Dette har jeg nå begynt å implementere vha et Olimex kort med en Texas 430 mikrokontroller. Kontrolleren er en 430x169, som har 60K Flash + 2K RAM. Kortet er utvidet med et egenprodusert I/O kort med spenningsregulator, relé og noen drivere / optokoblere. Softwaren blir utviklet i C, kompilert med GCC for 430. Debugger har jeg ikke, Gdb eller insight fikk jeg ikke til å funke skikkelig. Nedlasting til Flash foregår via JTAG og parallelport. Operativsystem har jeg ikke, men i starten vurderte jeg FreeRTOS.Dette viste seg å fungere helt utmerket i prinsippet, men i praksis viste det seg at 2K RAM som det er i min mikrokontroller er i minste laget for å kjøre så mange tasker som det her var snakk om. Derfor har jeg nå implementert hele kode som en lang løkke, som styres av interrupt service rutiner. Dette er nok den mest vanlige måten å bruke disse mikrokontrollerne på.

For å teste det har jeg også laget en enkel funksjonsgenerator, for å simulere tenninspulser inn på kretsen. 

Høsten 07 gikk jeg over til Linux hjemme, og kunne dermed porte alt over til GCC på Linux. Ikke helt enkelt viste det seg, siden denne utgaven av GCC er litt sær i forhold til det som nå er mest vanlig.

Så langt har jeg bare kjørt det på benken. LCD, klokkefunksjoner, Shiftlight og quickshift er testet så godt det lar seg gjøre uten å ha sykkelen i gang. Det gjenstår å implementere en tilkobling til tenningssystemet. Når jeg får testet dette på sykkelen på realistisk måte, kommer det bilder, skjema mm her.