Annascaul, Co. Kerry, Irand, sommeren 2006

 

På vår andre familietur til Irland (juli 2006) tok vi turen ut på Dingle. Dingle er navnet på både en by og ei halvøy, og for min del er det halvøya som er attraktiv, av flere årsaker. Naturen på Dingle er vill og spektakulær, og dessuten ble landsbyen Annascaul Tom Creans hjem etter at han avsluttet sin maritime og antarktiske karriere. Når han ble pensjonist fra the Royal Navy, dro han hjem til Kerry og åpnet "The South Pole Inn". I følge det jeg har lest, var Tom selv mer interessert i friluftsliv enn i pubdrift, så mye av arbeidet falt på kona når han var ute på lange turer i naturen på Dingle.

Å besøke "The South Pole Inn" var for meg en stor opplevelse. Hele puben er dekorert med bilder fra Creans antarktiske ekspedisjoner, samt  modeller av Endurance og Discovery, samt James Cairn, livbåten som ble redningen når Crean sammen med Worsley, Shackleton m fl. seilte fra Elephant Island til Sør-Georgia for siden å klatre over øyas indre til Grytviken og redningen. Jeg beskriver ikke Creans / Shakletons reiser noe mer her, det er beskrevet mye bedre av andre tidligere.

Vi var på puben noen timer en fredagskveld, med live musikk og Guinnes som hovedingredienser for de fleste. For meg var selve stedet hovedattraksjonen, men en kveld på irsk pub med live musikk er også en fin opplevelse. Vi ble behandlet nærmest som æresgjester, damen i baren trodde tydeligvis a vi hadde kommet langveisfra for å besøke "the Inn, noe som for så vidt også var riktig. Når musikken begynte utpå kvelden (ten-ish), ble vi geleidet til et ledig bord rett ved siden av musikerne som satt på benkene i et hjørne av rommet, og selv endte jeg opp med å sitte skulder mot skulder med mannen med bodhran. At dette bordet var ledig, var ingen tilfeldighet, det var noe bardamen hadde ordnet for at vi skulle få en god plass.

Vi bodde ei natt i Anascaul rett over veien for "the Inn", på to ulike B&B innenfor 100m avstand, noe som var en hyggelig opplevelse.

I sentrum av Annascaul ligger Tom Crean memorial garden, en park som er laget for å hedre Toms minne. Dette med memorial gardens er tydeligvis noe som irene bruker for å hedre sine helter. Det er en tilsvarende park i Ballymoney til Joey Dunlops ære.

Fra Tom Crean Memorial Garden, Annascaul