Erfaringer fra en som begynte med racing altfor seint.

Å lære seg å kjøre speedway i en alder av 40+ er ikke så helt enkelt, i hvert fall ikke for meg. Jeg har erfart det samme på asfalt, at det å lære seg en korrekt kjøreteknikk er en møysommelig prosess. Når man konverterer fra asfalt til grus, er det mange nye ting som må trenes inn. Den grunnleggende teknikken er for så vidt den samme, men det er allikevel mye nytt som skal læres. Jeg tror bestemt at det er bedre å gå andre veien, altså å lære seg å kjøre på grus først, og siden flytte seg over til asfalt.

Her er litt om hvordan jeg kom i gang som oldboys speedwaykjører.

Dette er på ingen måte en lærebok i speedway. Jeg kan ikke engang påstå at jeg kan kjøre speedway, men for andre med samme utgangspunkt,  håper jeg noe an dette kan være nyttig. Utgangspunktet mitt var 25 års erfaring fra tung MC på vei, noen år på asfaltbane, men ingen direkte racingerfaring. Jeg er ikke spesielt flink til å kjøre MC, men synes det er veldig moro å prøve å få det til. Hvorvidt jeg egentlig får det til, kan diskuteres. Etter 1,5 sesong med speedwaytrening, har jeg fortsatt problemer med både fart og teknikk. Jeg blir etter i de fleste heat jeg starter, men av og til kan jeg klare å komme i mål før noen andre. Den største utfordringen akkurat nå (høsten 2004), er å stole såpass på kjøreteknikken at jeg tør å holde en god fart inn i svingen.

For å se hva de ordentlige speedwaykjørerne driver med, sjekk ut de som kan det. Noen linker er i bunnen av siden.

Bakgrunnen

Jeg har jo Basserudåsen bare 15-16 km hjemmefra, så jeg har vært og kikket på speedwayløp noen ganger. I mange år har jeg synes at det ser fascinerende ut. Reglene er enkle, det er kjapt og effektivt, og alle kan forstå hva som skjer, ulikt et roadrace eller crossløp, hvor det er vanskelig å følge med ettersom førere begynner å ta hverandre igjen med hele runder.

Jeg begynner med speedway

Det hele begynte våren 2003, når jeg ble bedt med på garasjefest hos Gunnar Kristiansen, en av NMK Kongsbergs speedwaykjørere. Gunnar er pensjonist, tidligere norgesmester i 250cc speedway, og er fortsatt en forkjemper for 250-klassen, en klasse som i praksis er borte fra moderne speedway og langbane, men som blir holdt i hevd av Gunnar og noen få andre i oldboys sammenheng. På denne festen ble det fastslått at jeg, som hadde kjørt så mye sykkel men aldri vært med i race, måtte begynne med speedway. Jeg ble tilbudt mer eller mindre komplette sykler til en billig penge, mange var ivrige på å få meg i gang. Sjøl var jeg litt tent på ideen, men hadde det ikke så travelt med å komme i gang. Siden NMK Kongsberg skulle arrangere NM i 500-klassen i 2003, fikk jeg litt innsikt i planene for NM på denne festen. Jeg fikk også høre om hvor moro det var på oldboys samlingene som blir arrangert hver sommer, på ulike speedwaybaner. 

Jeg tenkte ikke så mye på det etter at festen var slutt, men det var det tydeligvis andre som gjorde. Senere på sommeren, i Juni en gang, ble vi bedt på grillparty hos Peer Bakke, en annen MC-sport-aktivist på Kongsberg. Peer er aktiv i både oldboys speedway, old star MX og classic MX. Han fastslo at siden han hadde 2 speedwaysykler, kunne jo jeg bare ta med meg den ene, og begynne å trene. Det skulle være et oldboys treningsstevne 2 uker senere, og der skulle min debut være. Jeg rakk 2-3 treninger, men syntes ikke akkurat at jeg fikk noen særlig dreis på kjøringa. Uansett, de andre i NMK Kongsberg oppfordret meg til å stille på treningsstevnet, det var ikke så farlig mente de. Jeg var redd for å være i veien, og å bli tatt igjen av de andre med en runde. Løsningen på dette, var at arrangøren Kåre Heia lagde en egen rekruttklasse for meg og en annen som også var ganske fersk. Jeg gjennomførte min første treningssamling med 4 klare 2. plasser i rekruttklassen, og fikk blod på tann.

Sommeren gikk, og det var trening hver tirsdag. Jeg fikk etter hvert litt mer drag på svingteknikken, og innså at jeg måtte skaffe meg min egen sykkel, jeg kunne ikke låne Peers Jawa i det uendelige. Resultatet ble at jeg solgte hele mitt lager av Cucciolo og deler for 12000 kr, og kjøpte så Peers Jawa for samme sum. Jeg var blitt speedwaykjører!

Senere på høsten var jeg med på Kalaracet for første gang. Jeg torde ikke kjøre med Jawaen, så jeg lånte Fredriks Monark 125. Langbane er rett og slett skikkelig artig, og jeg begynte straks å lure på hva jeg skulle kjøre med året etter. Fredrik måtte selvsagt ha sin egen Monark i 2004, i 2003 hadde han ikke fått lisens enda, det var grunnen til at jeg kunne låne sykkelen.

Første helg i september var det nok en treningssamling på Basserudåsen, og da var jeg med i klassen som populært kalles 50-, altså oldboys under 50 år. Jeg opplevde da å kjøre fra andre for første gang. Ikke akkurat alle sammen, men jeg kom faktisk ikke sist i alle mine heat. Jeg var hektet.

Veien videre

Gjennom vinteren 2003 fant jeg ut at speedway var vel og bra, men langbane var også morsomt. Jeg bestemte meg for å bygge en saktegående langbaneracer, men det er en annen historie. Imidlertid viste 2004-sesongen at når det gjelder langbane, er speedwaysykkel på langbane er en grei kombinasjon på mitt nivå.  I 2005-sesongen er det planlagt en serie med 3 langbaneløp for veteransykler. Der kan min 884 ikke brukes, den er for ny. Dersom jeg får starte i en slags gjesteklasse, er det jo greit, men dersom det ikke er mulig, må den saktegående bli løsningen.

2004 sesongen ble litt mer aktiv enn 2003, da var jeg med i Brumunddal, Herning og Basserudåsen + Kala og Stengelsrud (langbane). Jeg har fortsatt store problemer med å holde følge med de andre, men mot slutten av sesongen (etter siste treningssamling) synes jeg at jeg har fått kjøreteknikken bedre til. Håpet for 2005-sesongen var at den ville bringe meg nærmere de andre i klassen 50-, kanskje jeg kunne henge med i noen av heatene.

2005-sesongen ble ikke så aktiv som 2004, ihvertfall ikke når det gjaldt antall race på bortebane. Men jeg trente mye, og synes etterhvert jeg fikk bedre tak på teknikken. Mot slutten av sesongen var jeg med i 3 løp, og tok poeng i alle. Jeg kom riktignok sist i klubbmesterskapet, men ikke på Vinsvoll eller i Kongsberg Speedweekend. På Vinsvoll tok jeg min første 2-poeng (2.plass) i et heat! For min del ble det bare et langbanerace (Speedweekend) i 2005, og det er for lite. Når så treninga er begrenset til 2x3 runder, kommer jeg ikke igang før det er for seint. Jeg må kjøre mer enn det, skal jeg ha noen sjangse til å holde en realistisk hastighet. Jeg gikk også over til å kjøre i crossutstyr på speedwaybanen mot slutten av sesongen, men bruker fortsatt skinndress på langbane. Fordelen med crossklær er jo åpenbar, de er mye lettere og luftigere. Dette gjør at man holder bedre ut, og ikke blir så fort varm og sliten, spesielt på varme dager.

 

Disse bildene tok Even en av de siste treningsdagene i 2005. Her kjører jeg med crossklær, og føler at teknikken begynner å bli bedre. Men det er fortsatt langt fram, og de beste kommer jeg aldri til å kunne holde følge med. Men moro er det lell!

Noen råd til andre nybegynnere

Man skal vel være forsiktig med å gi råd når man ikke behersker temaet selv, men uansett, her kommer noen av mine erfaringer som middelaldrende speedway nybegynner.

Kjøreteknikk

Når det gjelder kjøreteknikk, er det mange som er bedre enn meg til å forklare dette. Søk råd hos erfarne førere.

For å gjøre det enklere for deg selv, har jeg noen råd:

  • Det åpenbare utgangspunktet er jo at man må prøve å bli en del av et miljø hvor det finnes erfaring. Det finnes noen klubber i Norge som har aktive speedwaymiljøer, men ikke så veldig mange. For en oversikt over klubber og baner, se www.speedway.as, www.bauer-speedway.com eller www.motorsykkel.no
  • Les Stan Bradbury's training notes. De er nok skrevet for noe år siden, men det jeg har i hvert fall funnet mye nyttig der.

Basis for speedwayteknikken er sladden gjennom svingene. For en nybegynner er det noen ting man kan passe på for å komme lettere til målet:

  • Hjulspinn gir sladd. Mye grep på bakhjulet gir lite hjulspinn. Mye grep gir bra akselrasjon. Kunsten er å finne den optimale balansere mellom  hjulspinn og grep i enhver sammenheng.
  • Pass på lufttrykket i bakhjulet. Mindre luft = mer grep og omvendt.  Juster etter dekkets beskaffenhet (nytt dekk = mer luft), banen (glatt bane = mindre luft) osv. Utgangspunktet for en nybegynner er 10-12-15 psi, avhengig av ulike faktorer. Når du blir flinkere, kan du gå ned i området 7-10 psi.
  • Velg en utveksling som er lav nok. De som kan det, kjører på full gass hele runden. Gear så lavt at du kan holde spjeldet ganske åpent gjennom svingen, i det minste. For høy gearing gjør det vanskeligere. Mine erfaringer når det gjelder gearing er her.
  • Juster kjeden slik at bakhjulet kommer i bakre halvdel av justeringsspalta. Lengre akselavstand = mindre grep = lettere sladd / hjulspinn. Ta ut / sett inn ledd i kjeden når du bytter bakdrev til annen størrelse, for å kunne plassere hjulet der du ønsker.
  • Noter deg hva som funker for deg, slik at du kan finne tilbake til "de gode parametrene". Ulike baner og værforhold kan kreve ulike innstillinger.
  • Kom deg framover på sykkelen i svingene. Lite vekt på bakhjulet = mer hjulspinn.

Om du er av dem som liker å gå på kurs, arrangerer Varg-Olle sladdskole i England og Sverige. Også Henrik Bauer Hansen i NMK Oslo tilbyr opplæring. Ellers får du selvsagt instruksjon i et hvert aktivt speedwaymiljø i Norge.

Sykkeltyper

Det er i praksis to typer sykler, når vi snakker om 500cc. Ståer og ligger. Ståerne er de eldste syklene, de har stående motor, med sylinderen vertikalt. Ståerne grupperes i 2 undergrupper, 2-ventil og 4-ventil. Liggerne kom på begynnelsen av 90-tallet, og har en sylinder som heller framover. Liggerne er nok noe enklere å lære seg å kjøre med, de har et lavere tyngdepunkt, og steiler ikke så lett. Forskjellen i kjøregenskaper er neppe så veldig stor, i oldboys sammenheng er det uansett de beste kjørerne som vinner, uavhengig av maskinmateriellet. 

                      

Ståer med teleskopgaffel.                           Ligger med vippegaffel.

Videre har vi to typer forgaffel, svingarmsgaffel (vippegaffel) og teleskopgaffel. Jeg har aldri sett en ligger med teleskopgaffel, men det finnes kanskje. Vippegaffel finnes på både ståer og ligger, og har demping, i morsetning til teleskopgaflene som som regel har kun fjæring. Det samme gjelder her, at den nyere vippegaffelen er noe enklere å kjøre med, men forskjellen er neppe enorm.

Når det gjelder rammer, er det mange fabrikanter, Jawa, Antig, Godden, Stuha og andre.

Motorer lages i dag (dvs liggere) av Jawa, GM og Masek

Av eldre motorer finner du også engelske Godden (fram til rundt 1990) og Weslake (fram til 1980?), samt JAP (fra 50-tallet). Jawa dominerte markedet med sin 2-ventilsmotor fra en gang på 60-tallet. I tidsperioden mellom JAP og Jawa var tsjekkiske ESO ganske suverene. Det er tre viktige parametere som kjennetegner de ulike motorene, uavhengig av fabrikant:

  • Antall ventiler. De eldste motorene har 2-ventil topper og støtstenger. I bl.a. Danmark er det egen klasse i oldboys race for disse motorene.
  • Tenningssystem. Magnet m/stifter eller elektronisk tenning. Elektronisk tenning er helt klart en fordel, sett ut i  fra et ønske om så lite vedlikehold som mulig. Noen bygger også om sine eldre motorer som Jawa og Weslake med nyere elektronisk tenning.
  • Smøresystem. Eldre motorer har "total loss", dvs at olja dumpes ut på bakken etter å ha gått gjennom motoren en gang. Det er altså ingen retur av olje til noen oljetank. Olje fylles fortløpende i en separat tank, eller ramma brukes som tank. Det er ikke lov å dumpe olja på banen lenger, på slike motorer må man derfor ha en flaske eller tank som samler opp olja. Nyere motorer har sirkulasjonssmøring, og våtsump. Typisk kapasitet er 5-6dl, og man bytter olje etter hver trening / løp.

Til oldboys bruk vil jeg anta at GM og Jawa er de mest aktuelle motorene, om du velger en ligger, siden det er de typene som blir mest brukt i eliteracing. Dermed finnes det god deletilgang, og mange som har mye kunnskap om disse. Om du er ute etter en veteransykkel, er alle de nevnte aktuelle, og har ulik grad av tilgjengelighet på deler.

Personlig har jeg ikke nok erfaring til å mene noe om hva som er bra, hva som funker, og hva man bør holde seg unna. Uansett, om du velger noe mange andre har, tror jeg det er et greit valg. I dag er vel en eller annen kombinasjon av GM, Jawa og Antig mye brukt. Fordelen er at alt går stort sett om hverandre, man kan godt sette en GM motor i ei Jawa ramme. Antig og Stuha  rammer tar både GM, Masek og Jawa motorer, osv.

Om du vil kjøre 250cc i oldboys, er nok tilbudet av brukte sykler heller lite. Da snakker vi nok om å bygge en sykkel selv. Disse er ofte basert på ei ståer-ramme med en eldre 250cc crossmotor i. Kravet er 2-takt, en sylinder og luftavkjøling.

Hva koster det å komme i gang ?

  • Kjøp en så god (ny) sykkel som du har råd til. Det er ikke stas å bli stående trening etter trening med materiell som ikke funker. Til å begynne med er det om å gjøre å få kjørt så mye som mulig, ikke å sku. Om du vil skru, lær deg å kjøre først med en god sykkel, så kan du heller kjøpe en veteransykkel å sku på når kjøreteknikken sitter. 
  • Jeg betalte 12000 for min Jawa, og den funker bra. Et råd jeg fikk før jeg kjøpte min første sykkel, var at man må finne seg i at å komme i gang med speedway vil koste ca 15-20000 kr. Ingen selger fullgode sykler for under 10000, men man kan selvfølgelig komme over et kupp. Dette kommer av at en hel overhaling av en havarert motor fort beløper seg til 8-10000kr, og da sier det seg selv at en sykkel med kjent historie og nyoverhalt motor, vil koste mer enn 10000.
  • Ikke spar på kjøreutstyret, som betyr mye for din egen sikkerhet. Sjøl brukte jeg ca 3000 på utstyr, dette var crosshjelm med briller pluss brukte støvler med slepesko. Resten av utstyret hadde jeg fra gate/banebruk: en skinndress, ryggskinne og racinghansker. De fleste vil nok foretrekke crosshansker, det kommer nok jeg også  til å kjøpe om ikke så lenge. Mange kjører i crossutstyr, og mange kjører med spesielle speedwaydresser i kvelar eller skinn. En god, brukt gateskinndress gjør også nytten, så lenge du har plass til ryggskinne. Om dressen ikke har kne, albue, skulder og hoftepolstringer, kan du bruke crosspolstringer under dressen om du har plass..
  • Regn med å overhale motor for 4-8000 kr når det trengs (dvs i løpet av vinteren), isteden for å kjøre til det smeller. Jeg har hørt en tommelfingerregel om at en motor bør sees over etter et forbruk på 100 liter metanol. Dette vil i praksis si 2-3 oldboys sesonger, avhengig av bruk.

Linker til noen som kan dette:

Henrik Bauer Hansen

Den norske speedwaysiden

Rune Holta