2000 Suzuki RM125
Innkjøpt i mars 2005. Dette er
vår familiecrosser, en sykkel som skal brukes av de fleste medlemmene i
familiens racingteam. Tanken var at alle skal kunne bruke denne på trening, og
for å unngå at Fredrik skulle slite ut Monarken
på
Basserudåsen, en moderne crossbane som egentlig er for tøff for en
classic-crosser. Nå har vi hatt denne familiecrosseren i 5 år, og den
har blitt brukt mye noen sesongenr og nesten ikke andre. I 2010 har
Even tatt den fram og begynt å trene MX og kjøre enduro med den. I 09
kjørte jeg MX treningre med den.
Sykkelen ble solgt ny i november 2000 til en venn av meg, som brukte den til trening i 2001, 02 og 03 sesongene. I 04 har den ikke vært i bruk. Den hadde gått veldig lite når vi fikk den, den hadde fortsatt original kjede, drev og bakdekk (!). Min første service blir riktignok å bytte kjede/drev og stempel, men det sier jo litt om hvor lite den er brukt i løpet av de siste 4 sesonger.
Sykkelen er totalt original, ikke en del er byttet ut med noe uoriginalt (enda). Til og med styre, hendler og drev var "Suzuki genuine parts" når vi fikk den, men det blir nok en endring på det etter hvert :-) Det første som skal gjøres, er å sette på litt beskyttelsesutstyr som polstring på styrepinnen og kanskje "grip savers" for å redusere sjansene for å knekke hendler og bremsepumpe.
Jeg håper at vi med bra periodisk vedlikehold skal kunne ha glede av
denne i mange år framover.
Som hobbymekaniker er det en fryd å få levert en sykkel som er såpass lett å skru på, samtidig som den tydeligvis er beregnet for enkelt, hyppig vedlikehold. Også "user service manual" som følger med alle RM fra butikken er av de bedre jeg har sett, og er helt fri for fraser ala "Please consult your local Suzuki dealer". Her er det meninga at brukeren skal kunne gjøre alt, til og med overhaling av støtdemperne er beskrevet i detalj. Bra!
Jeg må jo også innrømme at det er greit å ha en sykkel hvor tilgang på deler og kompetanse er god. Suzuki RM-serien er jo ikke akkurat ukurant, så det strider litt mot vanlig praksis her i Kvenna. Som en treningssykkel som skal brukes mye, tror jeg kanskje at det er et greit valg, det kan faktisk være kjekt å ha noe som ikke er så veldig sært.
Etter hvert vil de uoriginale delene snike seg inn, men jeg tenkte jeg skulle la de lokale Suzuki-forhandlerne få en sjanse til å vise hva de duger til. Resultatet av denne testen var ganske overraskende; Jeg bestilte 4 ting; stempel, for- og bakdrev + nødvendige pakninger. Det jeg fikk levert; var: ProX stempel, noe som visstnok skal være av OEM kvalitet(?), noen simple "Kina-skrot" varianter av ståldrev (ikke engang i original størrelse foran) + et uoriginalt topp-pakningssett. Delene var riktignok billige, men.... Jeg spesifiserte ikke noe ved bestilling, jeg tok det bare som en selvfølge at jeg fikk originale deler, eller racingkvalitet deler. Det jeg virkelig reagerte negativt på, var stempelet og det faktum at bakdrevet var av stål. Etter å ha sjekket litt på nettet, har jeg funnet ut at ProX skal være OK, men jeg ville nok foretrekke Wiseco dersom jeg skulle kjøpe uoriginalt. Personlig har jeg vel ikke kjøpt et eneste stål bakdrev de siste 20 år (utenom til Monarken der jeg ikke har funnet alu-drev i 48 tenner), så jeg så det som ganske merkelig å levere et stål bakdrev til en racer. Men, men, man lærer så lenge man lever. Heretter blir det trolig Snellingen som får de fleste leveransene av deler (dersom jeg handler i Norge).
RM'n ble tatt ut påskeaften 2005 på sin første tur (hjemme i Kvenna), da Fredrik kjørte en times tid. Dagen etter kom Even hjemom, og tok noen korte testturer. Vi (dvs Fredrik) byttet kjede og drev på langfredag, mens stempelbyttet ble gjort i løpet av sommeren. Den første hendelen er knekt, og vi ser behovet for "hand guards". Jeg tror det blir det neste vi kjøper inn, enten Acerbis fra Snellingen, eller noe annet.
Første trening på Basserudåsen gikk bra, og vi siden har vi hatt mye glede av denne.